Gelezen


OER  (Corien Oranje, Cees Dekker en Gijsbert van den Brink) 
OER, een prachtig door Corien Oranje verwoord verhaal, dat poogt een verbinding te leggen tussen de Bijbel en inzichten vanuit de Wetenschap. Zeker de eerste hoofdstukken doen al gauw C.S. Lewis-achtig aan. Ik heb het in één (nou ja twee) adem(s) uitgelezen!
In het kort: de oerknal en de evolutie zijn waar, maar de kenmerken ervan, zoals chaos, toeval, wreedheid, het recht van de sterkste etc. zijn voorgeprogrammeerde schijn. Er is een Schepper die het hele proces, voorzien van de nodige software, in gang heeft gezet, met een plan, namelijk een mens te creëren waar Hij mee om kon gaan. Het voorstellingsvermogen van de moleculair biofysicus Cees Dekker is hier duidelijk aan het werk, fraai vormgegeven door Corien.
Om de stap naar de bijbel te maken wordt gebruik gemaakt van een idee van de derde medewerker aan dit boek, de theoloog Gijsbert van den Brink. Nadat homo sapiens is ontstaan en zich heeft uitgebreid, wordt er zo’n 194.000 jaar later (mijn inschatting) een echtpaar geselecteerd waarmee de Schepper zijn plan gaat uitvoeren: Adam en Eva, onder de schuilnamen Womuntu en Maisha. (Zo kunnen de bijbelgetrouwe lezers even aan het idee wennen. 
Dat gaat allemaal niet goed en voordat we het weten zitten we in een nog steeds mooi geschreven geïdealiseerd en gesaneerd Bijbelverhaal. De Schepper blijft proberen Zijn plan te verwezenlijken, met Noach, Abram, koning David en uiteindelijk Zijn eigen zoon.

De Schepper komt duidelijk mensenkennis tekort, want voor zover ik kan zien, is het met geen van hen ooit geworden wat het had moeten zijn.

Paas en Peels gaan God bewijzen

En dus bestaat God (2015) Emanuel Rutten en Jeroen de Ridder.

Checking "Check it out"  ForumC/René Fransen
De stilte van God Reinier Sonneveld

De Godhelm      Michiel van Elk e.a.

In een experiment aan de Universiteit van Amsterdam werd door Michiel van Elk e.a. een onderzoek gedaan met de Godhelm. Die Godhelm was in onderzoeken elders, door ene Persinger al wel eens voorzien van allerlei elektronica die de temporaalkwab in de hersenen kon stimuleren en je mystieke ervaringen kon bezorge

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef je eigen mening hier: