dinsdag 4 augustus 2020

Vrouwenfraude

Wat je ook van God kunt zeggen niet dat Hij niet van een grapje houdt. Jacob was naar zijn oom Laban gevlucht en ontmoette daar zijn twee nichten. Daar zat nogal wat verschil tussen:

Genesis 29: (NBV)

16Nu had Laban twee dochters; de oudste heette Lea, de jongste Rachel. 17Lea’s ogen hadden geen glans, maar Rachel was mooi en aantrekkelijk. 

Jacob wordt natuurlijk stapelverliefd op Rachel en vraagt zijn oom om haar hand. Die is nogal commercieel ingesteld en bedingt dat Jacob eerst zeven jaar voor hem werkt.

Jacob vindt dat geen probleem:

20Zo werkte Jakob zeven jaar om Rachel, maar voor zijn gevoel waren het maar een paar dagen, zo veel hield hij van haar.

Dan mag hij eindelijk met haar trouwen, vindt er een groot feest plaats en mag hij voor het eerst (zo hoort het toch) met haar slapen. Nou waren de vrouwen in die tijd ware moslima’s en gingen in de huwelijksnacht volledig in Nikaab gekleed de slaaptent binnen. Ook daar was het pikdonker, want kaarsjes in een tent is een beetje link. In ieder geval ze vrijen en slapen heerlijk samen en als Jacob  ‘s ochtends gapend wakker wordt en zich omdraait om zijn geliefde weer te aan schouwen, schrikt hij zich een aap want daar lijkt zijn schone Rachel meer op te lijken. Hij probeert nog even te kijken of ze wellicht een soort masker draagt, maar nee hoor, wie er naast hem ligt is .... Lea!

Stel je voor, je wordt ‘s morgens wakker en dan lig je niet naast je bruid maar naast haar oma of tante???? Wie zou zich dan niet een aap schrikken, hoewel ...

En God maar lachen! Goeie grap! God was Zich namelijk wat zorgen gaan maken over de belofte die Hij zowel opa Abraham als vader Isaak had gedaan dat hun nageslacht zo talrijk zou worden als de sterren aan de hemel en het zand aan de zee. Maar dat schoot maar niet op en de kinderen van die bijvrouwen, liet God eerst niet meetellen. Dat wilde Hij nu maar wel gaan doen. Hij werd steeds Islamietischer!   Daar heb je dan bij voorkeur wel wat meer vrouwen voor nodig. Eigenlijk zat Hij aan een elftal te denken, niet aan vrouwen maar aan spelers, + één voor op de reservebank.

Goed, Jacob vraagt dan of hij Rachel er niet bij mag huwen. Daar krijgt hij toestemming voor, op voorwaarde dat hij dan nog wel zeven jaar langer blijft werken. Hij mag haar wel direct tot vrouw nemen.

Wat kun je daar nu van verwachten?   God bleef een beetje gemeen doen:

31 Toen de HEER zag dat Jakob minder van Lea hield, opende hij haar moederschoot, terwijl Rachel kinderloos bleef.

Lea schenkt hem dan vijf zonen: 
Simeon, Levi, Juda, Issachar en Zebulon

Met Rachel wil het maar niet lukken. Zij laat haar man dan maar met haar slavin Zilpa slapen, wat Gad en Aser oplevert.

Dat geeft Lea ook en idee en Jacob mag bij haar slavin Bilha slapen. Daar komen Dan en Naftali uit voort.

Nou wou god ook weer niet als te hardvochtig de geschiedenis in gaan en laat Hij Rachel zelf toch ook nog een zoon voortbrengen, Jozef, die met een veelkleurige helm (of was het mantel?) geboren werd. Toen waren er dus genoeg om te gaan voetballen tegen de omringende kannibalen, alleen nog met een leeg reservebankje. En dat was toch niet handig in geval één van hen door die kannibalen opgepeuzeld zou worden. Rachel mocht dat jaren later nog even opvullen, met haar benjamin, die toevallig ook nog Benjamin kwam te heten.

Ondertussen had God Jacob een andere naam gegeven en hem Israël genoemd. Vandaar dat we hiermee de twaalf stammen van Israël compleet hebben.

Harry Styles: Signs of the Times

En God zag dat het goed was.... maar echt goed zou het niet worden .

--------------------------------------------------------------------------------------

Klik hier voor de andere delen van Genesis met een glimlach
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef je eigen mening hier: